top of page
Search
Writer's pictureFermaDeTractoare

Programul prin care agricultura romaneasca primeste 16 miliarde de euro, pe cale de implementare




Setarea cadrului legislativ pentru implementarea Planului National Strategic 2023-2027 este in etapa de definitivare, pentru a fi operational, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.


“Procesul de elaborare a cadrului legislativ national pentru implementarea PNS este in etapa de definitivare, astfel incat sa fie operational in cel mai scurt timp si sa permita dezvoltarea procedurilor de lucru si a documentelor subsecvente necesare pentru punerea in aplicare a planului.


In perioada imediat urmatoare, sunt planificate actiuni de comunicare si informare cu privire la continutul Planului National Strategic, astfel incat fermierii sa fie familiarizati cu interventiile planificate”, a spus Petre Daea, potrivit documentelor transmise de MADR.

In cadrul interventiei avute pe tema planurilor strategice, ministrul roman al Agriculturii a precizat ca, dupa definitivarea cadrului legislativ national, se va analiza necesitatea unor eventuale modificari ale Planului, pentru a asigura o implementare optima a interventiilor.


“Dialogul cu serviciile Comisiei Europene a fost constructiv pe parcursul elaborarii Planului National Strategic, astfel incat documentul programatic sa raspunda cat mai bine cerintelor impuse de regulamentele europene si exigentelor Comisiei.

Speram ca si in continuare dialogul cu Comisia sa fie extrem de util la o posibila adoptare rapida a eventualelor modificari”, a subliniat Daea.


Acesta a sustinut ca se asteapta la o serie de provocari, avand in vedere schimbarea de paradigma din perioada de programare 2023-2027, dar carora “trebuie sa le facem fata”.

“Si le vom face!”, a adaugat el.


Pe tema Indicatiilor Geografice, un alt subiect al Consiliului Agrifish, Daea a transmis in interventia sa ca Romania sustine mentinerea evaluarii finale a acestora in cadrul DG AGRI, mentionand ca nu este oportuna delegarea responsabilitatilor de la Comisie catre Oficiu (EUIPO – Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuala) in ceea ce priveste analizarea cererilor.


“Romania este de acord cu delegarea catre Oficiu a unor sarcini administrative.

Romania considera ca sistemul actual prin care se definesc grupurile de producatori este deja cunoscut de toti actorii implicati. Nu sustinem ca modalitatea de verificare a reprezentativitatii sa fie de 2/3 din grupul de producatori. Ar trebui acordata flexibilitate statelor membre sa decida la nivel national daca recunosc sau nu grupurile de producatori”, a spus ministrul.


In ceea ce priveste bunastarea animalelor, oficialul MADR a transmis ca Romania poate sustine actualizarea legislatiei in domeniu, pe baza avizelor stiintifice EFSA, a experientei si a bunelor practici.


“Revizuirea legislatiei este necesara in contextul progreselor stiintifice si tehnologice, precum si al asteptarilor si intereselor populatiei, aceasta trebuind sa contina prevederi clare referitoare la standardele de bunastare a animalelor, insa trebuie avuta in vedere necesitatea asigurarii competitivitatii producatorilor in conditiile economice actuale.

Schimbarea conditiilor de crestere a diferitelor specii de animale trebuie sa aiba in vedere perioada posibila de implementat, instrumentele de sprijin, astfel incat sa nu afectam scaderea efectivelor de animale si ingreunarea activitatii fermierilor cu efecte negative asupra productiei.

Si, de aici, intelegerea cuvenita si necesara pentru fiecare sector in parte”, a explicat Daea.


Intrebat care sunt principalele prioritati legate de revizuirea legislatiei privind bunastarea animalelor, seful MADR a mentionat ca este importanta initierea unor noi conditii de bunastare pentru alte specii de interes economic, inclusiv animale de companie.


“Referitor la protectia animalelor in timpul transportului, poate fi avuta in vedere revizuirea legislatiei in contextul asigurarii unor standarde inalte de protectie a animalelor destinate comertului intracomunitar si exportului catre tari terte, cu mentinerea tuturor tipurilor de transport. Cu privire la intentia de introducere a etichetarii pe criterii de bunastare animala, Romania considera ca aceasta poate fi introdusa numai voluntar, prin vointa operatorilor cu activitate in domeniu. Romania va fi activa in tot procesul de legiferare”, a mai spus el.




In cadrul ultimei teme de discutie din cadrul consiliului – Regulamentul privind utilizarea durabila a produselor fitosanitare – Daea a mentionat ca Romania sustine, in principiu, obiectivul de reducere a pesticidelor la nivelul UE, dar nu poate fi de acord cu stabilirea unor tinte generale de reducere care nu tin cont de realitatea din statele membre, unde Romania are cel mai scazut nivel de utilizare, cu mult sub media europeana.


“Sa nu ne grabim a avansa propuneri nerealiste! De aceea, trebuie sa vedem clar ce putem face si pentru ce facem, unde ne aflam si ce ne propunem, pana cand si cu ce efect asupra securitatii alimentare. Crizele cu care ne confruntam si cu care ne vom confrunta ne determina sa fim atenti in perspectiva asigurarii hranei. Din aceste motive, Romania cere Comisiei Europene o abordare prudenta”, a adaugat ministrul Agriculturii.


Potrivit sursei citate, continuarea discutiilor depinde de receptivitatea Comisiei Europene la nevoile expuse de statele membre si de completarea evaluarii de impact care sa ia in considerare dimensiunea pierderilor cumulative la nivel de productie agricola.


“In lipsa alternativelor, nu putem sa continuam fara a asigura fermierilor instrumentele necesare pentru a face fata dusmanilor naturali ai plantelor care afecteaza randamentele si calitatea produselor, reducand astfel oferta cu implicatii privind siguranta alimentara.

Suntem aici pentru a desena drumul corect al deciziilor pe care le vom masura noi si altii, prin succesul sau insuccesul lor, sa comensuram succesul pentru care suntem responsabili”, a concluzionat ministrul Agriculturii, Petre Daea.


19 views0 comments

Comments


bottom of page